Την Κούβα δεν μπορείς να την περιγράψεις εύκολα, ούτε να την καταλάβεις από την αρχή. Πρέπει να την ζήσεις! Είναι κάτι άλλο, κάτι ιδιαίτερο, κάτι μοναδικό.

Το ταξίδι μας ξεκίνησε αρχές Αυγούστου, κι ενώ φοβόμασταν για βροχές, ο  καιρός ήταν με το μέρος μας. Από την έξοδό μας  κιόλας από το αεροδρόμιο καταλάβαμε ότι είχαμε έρθει σε μια χώρα που δεν έμοιαζε με καμία από αυτές που είχαμε επισκεφτεί μέχρι τότε. Δρόμοι παλιοί, αυτοκίνητα του ’60, άνθρωποι στους δρόμους και τα χωράφια να κάνουν εργασίες με τα χέρια, άμαξες, κάρα. Ένα θέαμα από μια άλλη εποχή. Ένα μέρος αφημένο στον χρόνο με τόση ζωντάνια. Ήμασταν στην Κούβα!!!

Φτάσαμε στην Παλιά Αβάνα, όπου ήταν και το ξενοδοχείο μας. Παντού παλιά κτίρια, σπίτια με χρώματα, μυρωδιά μάνγκο και άλλων εξωτικών φρούτων σε κάθε γειτονιά και άνθρωποι στους δρόμους να χαζεύουν τον κόσμο ή να συζητούν μεταξύ τους. Ζωντανή μουσική σε κάθε γωνιά, τουρίστες και ντόπιοι να χορεύουν, παιδιά να παίζουν με μπουκάλια πλαστικά και βόλους. Πανέμορφες πλατείες με στυλάτα μαγαζάκια.. και το Μοχίτο μόλις 3 cuc. Πούρα και Che Gue­vara!.. Η Αβανα μας κέρδισε με την πρώτη ματιά.. ήταν πιο γοητευτική κι απ’όσο περιμέναμε.

Την επόμενη μέρα επισκεφτήκαμε την κοιλάδα του Vinales και πέρα από την ενδιαφέρουσα ξενάγηση μας σε μια καλλιέργεια πούρων, όπου αγοράσαμε χειροποίητα πούρα …  διασκεδάσαμε πολύ στην διαδρομή που κάναμε με τα άλογα στην εξοχή! Είχα ένα αξιολάτρευτο  άλογο … «automa­tique» όπως έλεγε κι ο συνοδός, καθώς γνώριζε τη διαδρομή και χρειαζόταν ελάχιστες κινήσεις για να  το καθοδηγήσω..  γελάσαμε πάρα πολύ, τρομάξαμε επίσης πολύ σε κάτι ωραίες- απότομες κατηφορίτσες… κι έπειτα απολαύσαμε μια κρύα λεμονάδα σε ένα καφέ μέσα στα δέντρα συζητώντας με μια Κουβανή συνομίλική μας για τις ομορφιές και τις δυσκολίες που κρύβει η ζωή στην Κούβα.

Από τις αγαπημένες μου εμπειρίες ωστόσο, ήταν το road­trip μας στην Κούβα. Χάρη στο Sky­dream Trav­el νοικιάσαμε με μεγάλη ευκολία αυτοκίνητο και φύγαμε για άλλες πόλεις. Αν και δυσκολευτήκαμε να βρούμε κάτι νόστιμο να φάμε στον δρόμο, η διαδρομή ήταν τόσο όμορφη που μας αποζημίωνε. Μεγάλες αποστάσεις, αλλά το πράσινο ατελείωτο! Αυτή η ακατέργαστη παρθένα φύση με κάθε λογής δέντρο ομόρφαινε τη διαδρομή μας και δεν χορταίναμε να την χαζεύουμε. Πρώτα μια στάση στο Cien­fue­gos κι ύστερα φτάσαμε στο καταπληκτικό Trinidad όπου μείναμε δυο βράδια! Ναι, αυτή η πόλη ήταν αυτό που ψάχναμε. Τι να πούμε για αυτό το μέρος;  Ο ενθουσιασμός μας ήταν εμφανής! Χρώματα και μουσική.. Κάθε στενάκι και μια έκπληξη, κάθε δρόμος πιο γραφικός από τον άλλον. Να πάτε οπωσδήποτε!

Αφού ευχαριστηθήκαμε  το Τρινιδάδ, σειρά είχε το Βαραδέρο. Το Βαραδέρο είναι μια τεράστια παραλία με διάφανα νερά. Ίσως όμως ήταν πιο τουριστικό απ’όσο θα θέλαμε. Απολαύσαμε 2 μέρες τα μπάνια μας στον Ατλαντικό, κάναμε και κρουαζιέρα στα πράσινα νερά του Cayo Blan­co και ήμασταν έτοιμοι να επιστρέψουμε στην Αβάνα η οποία  μας είχε ήδη λείψει.

Έχω κρατήσει πολλές εικόνες, πολλές μυρωδιές και γεύσεις από την Κούβα! Πιστεύω ότι ο καθένας θα την ζήσει αλλιώς και αξίζει να βρεθεί εκεί.  Για δέκα μέρες δραπετεύσαμε από την δική μας πραγματικότητα. Ωραίοι άνθρωποι, χαμογελαστοί και ευγενικοί, που μέσα από την φτώχεια, η οποία είναι εμφανής σε κάθε σημείο σχεδόν αυτής της χώρας, τραγουδούν και χορεύουν, που χαίρονται με ένα πακέτο καραμέλες!

Το ίντερνετ δυσεύρετο αλλά δεν μας ένοιαζε. Το νόστιμο φαγητό επίσης δυσεύρετο.. αυτό μας ένοιαζε λίγο περισσότερο. Αλλά η Κούβα είχε πολλά περισσότερα να μας διδάξει και να μας προσφέρει από μια καλοψημένη μπριζόλα με τηγανητές πατάτες.. που με λίγο καλύτερη οργάνωση θα την είχαμε βρει κι αυτή!

Pin It on Pinterest